maanantai 27. tammikuuta 2014

Elokuu


Oskari Sipolan elokuva Elokuu (2011) kuvastaa hyvin aikamme nuoria ja heidän elämäänsä. Elokuu kertoo omien rajojen rikkomisesta sekä ihmissuhteista. Teoksen päähenkilö on juuri lukionsa päättänyt Aku. Aku seurustelee Erika nimisen tytön kanssa, joka kuitenkin lähtee koko kesäksi pois kaupungista. Aku tapaa kiinnostavan Julin, jonka kanssa päätyy kiertämään Suomea koko kesäksi.
 
Aku vaikuttaa olevan perheensä ja ystävien kesken tunnollinen ja hyvä poika. Juli taas vaikuttaa spontaanilta ja yllätyksiä täynnä olevalta tytöltä, joka ei suunnittele elämäänsä etukäteen. Luulen Akun kiinnostuneen Julista juuri tämän erilaisuuden vuoksi. Julin seurassa Aku löytää täysin uuden puolen itsestään, mitä ei ole ennen edes tiennyt olevan olemassa. Julin kanssa on jännittävää ja arvaamatonta, mikä tekee kesästä ikimuistoisen. Aku on aina ollut vastuullinen nuori ja hänen vanhempansa luottavat kodin poikansa käsiin koko kesäksi lähtiessään muualle. Aku kuitenkin irtisanoutuu yllättäen töistään ja lähtee kiertämään Suomea. Myös hänen äitinsä auto varastetaan matkan varrella. Kun vanhemmat lopulta palaavat ja saavat tietää mitä Aku on puuhannut koko kesän, ovat he raivoissaan ja aivan syystä.
 
Elokuva kertoo ennen kaikkea pettämisestä, mikä on lähes kaikkien ihmisten arvojen ja moraalin kannalta aina väärin ja paha asia. Teos saa kuitenkin senkin näyttämään kiehtovalta ja jännittävältä, melkein hyväksyttävältä. Elokuva on erittäin kaunis ja saa pettämisenkin näyttämään kauniilta, jos niin nyt voi sanoa. Oikeastaan elokuvaa katsoessa unohtaa kokonaan Akun seurustelevan vielä Erikan kanssa, ja näin ollen hänen suhteensa Juliin ei tunnu väärältä. Toisaalta Aku pettää myös Julia, sillä tämä ei tiedä Akun toisesta tyttöystävästä.
 
Mielestäni Aku vaikuttaa onnellisemmalta Julin kuin Erikan kanssa. Siksi olisin toivonut erilaista, tällaisille elokuville tyypillistä loppuratkaisua. Tavallisesti elokuvien päähenkilön tavattua uuden rakkauden, vanha unohtuu ja he elävät uuden kanssa onnellisena elämänsä loppuun asti. Elokuu on tässä suhteessa erilainen, mikä on ihan hyvä asia. Kesän lopussa Juli saa tietää Akun tyttöystävästä, eikä Aku tapaa Julia sen jälkeen enää koskaan. Erikan palattua Helsinkiin Aku on rehellinen ja kertoo Erikalle syrjähypystään.
 
Monet sanovat että nykyajan nuoret luovuttavat liian helpolla, ja ensimmäisen riidan tullessa tulee väistämättä ero. Myös tässä Elokuu tekee poikkeuksen, sillä lopun kohtauksessa näytetään, miten Aku ja Erika ovat onnellisesti yhdessä. Lopussa on kuitenkin talvi, eikä elokuva kerro erosivatko he välissä ja palasivat yhteen, vai selvittivät asian saman tien jatkaen seurusteluaan. Tämä saa kuitenkin uskomaan tosi rakkauteen, vaikka välillä tulisi tehtyä isompiakin virheitä.
 
Elokuu kuvaa todella aidosti ja totuudenmukaisesti nuoren ihmisen elämää ja tunteita. Kokeillaan rajoja, tehdään virheitä ja opitaan niistä, juhlitaan ja seikkaillaan, sekä rakastutaan. Päähenkilö kasvaa tarinan edetessä, oppii uusia puolia itsestään sekä lopussa myöntää virheensä olemalla rehellinen ja pyytämällä anteeksi.

1 kommentti:

  1. Muistan, että minuakin harmitti sovinnainen loppuratkaisu. Taidat kuitenkin olla oikeassa siinä, että Elokuu-elokuvan loppuratkaisu lopulta oli aika yllättävä. Jos kirjoitat esseekokeessa kaunokirjallisesta tekstistä, yksi mahdollisuus on aina pohtia sitä, miksi henkilöt toimivat niin kuin he toimivat. Miksi Aku mielestäsi jättää kaiken kesän ajaksi? Miksi Juli ensin leikittelee Akulla? Miksi Aku lopulta päätyy yhteen Erikan kanssa, vaikka vaikuttaakin olevan onnellisempi Julin kanssa?

    VastaaPoista