torstai 23. toukokuuta 2013

2. mielipideteksti


Anonyymilla lupa ilkeilyyn?

    Etsit netistä tietoa, kuinka hoitaa kotikonstein kipeytynyttä kurkkuasi. Sen sijaan että löytäisit loistavia neuvoja ja niksejä, Google tarjoaa lukemattoman määrän keskustelupalstoja joilla äidit kilpailevat paremmuudestaan, lytäten toisiaan kerta toisensa jälkeen, pahemmin ja pahemmin. ”Siis etsä tiedä kuinka kurkkukipua hoidetaan?? Oot varmasti niinku huonoin äiti 4eva!!! Mä ainanki keitän mustikkakeittoo ja muita yrttejä ja rohtoja niin paljon ettei muut edes sellaseen pystys” kirjoittaa h0tMama_75. Tähän on vastannut Anonyymi78569311230 kommentillaan: ”Mä ihan säälin teidän muksuja, sossuillehan tosta pitäis ilmottaa. Mun lapset ei edes oo koskaan kipeinä, koska ennaltaehkäisen kaiken niin hyvin ettei niihin voi mikään tarttuu. Tosin meidän prinsseillähän on jo valmiiksi paremmat geenit kun teidän hulivileillä.”

    Ja mistä tämä kaikki solvaus sai alkunsa? Joku viaton erehtyi kysymään olisiko kenelläkään keinoja kurkkukivun taltuttamiseen nopeasti, esimerkiksi hyvää yrttiteereseptiä. Kuulostaa karulta, mutta nykypäivänä touhu on juuri tätä. Internetissä kuka vain voi esiintyä millä nimellä tahansa, usein jopa täysin nimettömänä. Se saa ihmiset käyttäytymään raivotautisten apinoiden lailla, aivan kuin se oikeuttaisi törkeään käytökseen. Kaikille teille tiedoksi, jotka olette joskus kirjoittaneet ilkeän kommentin anonyyminä ajatellen sen olevan sallittua, olette erehtyneet, ja todella pahasti.

    Myös blogimaailma kasvaa kasvamistaan ja etenkin kaikkien vähänkään tunnettujen bloggaajien kommenttiboksit täyttyvät väkisinkin väännetyistä ilkeilyistä, solvauksista ja ’tapa ittes’ –kommenteista. Koskaan ei olla tyytyväisiä mihinkään. Jos bloggaaja esittelee uuden Gina Tricotin perustopin jonka eilen on ostanut, saa hän järkyttävän määrän huorittelu kommentteja. Jos ei muuta ikävää sanottavaa keksitä, niin sitten edes huulipunan värin täytyy olla väärä, josta päästään niinkin mukaviin kommentteihin kuin ”miten voit edes elää itses kaa, toi sävy tekee sust niin ruman, tai oikeastaan oot kokonaan iha sikaruma ämmä, ei huhhuh!!”

    Miksi nimimerkki ’Anonyymi’ saa ihmiset niin villeiksi? Eikö kukaan tunne minkäänlaista syyllisyyttä tai omantunnon tuskia haukuttuaan ventovieraan ihmisen alimpaan maanrakoon? Onko ihmiskuntamme todellakin niin kieroon kasvanut, että kaikki tunnemme suurta vihaa ja katkeruutta jos joku vaikuttaa tyytyväiseltä elämäänsä, tai kauhistus sentään, peräti onnelliselta!? Saavatko ihmiset jonkinlaista sairasta mielihyvää tietäessään pahoittaneensa jonkun mielen tai loukanneen tätä syvästi? Vai onko pääasiana vain pilata toisen ilo?

    Koko maailma ja varsinkin internet on täynnä tyhmiä kysymyksiä, joita myös minä ihmettelen, ja ihmisiä joista ei vain yksinkertaisesti voi pitää. Silti en koe minkäänlaista tarvetta mennä nimettömänä haukkumaan ketään, nauramaan muille, tai kertomaan miksi en pidä heistä. Eli täysin tietoisesti pahoittamaan muiden mieliä ja pilaamaan päivää. Parhaana nyrkkisääntönä pidän ajatusta, että jos et voisi kuvitella sanovasi kirjoittamaasi asiaa kyseiselle henkilölle suoraan, henkilökohtaisesti ja päin naamaa, ei sitä myöskään silloin tule kirjoittaa. Jos sinulla ei myöskään ole tietoa henkilöä askarruttaneesta asiasta, eli toisin sanoen et kykene häntä auttamaan, ei sinun tarvitse silloinkaan mennä nauramaan tai haukkumaan toisen tietämättömyydelle. Suuremmalta vaivalta säästyt kun et kommentoi mitään, ja annat aiheesta jotakin tietävien häntä auttaa. Näin vältät myös toisten turhan mielipahan.

    Toki anonyymeilta saa myös piristäviä kommentteja, loistavaa vertaistukea ja apua ongelmiin. Rakentava palaute sekä toisen tsemppaus on aina sallittua, mutta kirjoititpa sitten mitä tahansa, aina pitäisi pystyä seisomaan ylpeästi omien sanojensa takana, täysin omalla nimellään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti