maanantai 6. toukokuuta 2013

5. Ikärajojen tärkeys (4. tehtävä, ESSEE)

   Muistat varmaan ajan jolloin oli niin paljon rajoituksia ettei tiennyt mistä  aloittaa niiden rikkomisen. Pienestä pitäen piti päästä rikkomaan jotain ikärajasuositusta, jos ei tarkoituksella niin sitten vahingossa. Salaa katsottiin 9-vuotiaana elokuvia joiden ikäraja oli K-15. Se tuntui jännittävältä ja niin kielletyltä. Vanhetessa saavutat iän, joka oikeuttaa jonkin tekemiseen, mutta se ei enää kiinnosta. Taas keksitään uusi ikäraja jota täytyy rikkoa. 14-vuotiaana ajat mopollasi ilman kilpiä ja korttia, vaikka 15-vuotissyntymäpäivä häämöttää jo ovella. Myöhemmin pyydät vanhempia ystäviäsi ostamaan kaljaa ja tupakkaa, vaikka kiinnijäämisen riski on suuri. Autoakin pitää päästä kokeilemaan salaa pimeällä parkkipaikalla. Kun vihdoin saavutat sen kuuluisan täysi-ikäisyyden, ei se olekaan niin siistiä, koska saat vihdoin tehdä mitä haluat, ja täysin laillisesti. Jännitys katoaa elämästäsi. Muistuuko mieleen?

   Elämme yhteiskunnassa jossa ikärajoja pursuaa joka nurkasta. Kaikki olemme niitä rikkoneet joskus, edes jossain määrin. Jos nuoret kykenevät näihin asioihin jo ennen ikärajan suositusikää, herää kysymys tarvitaanko ikärajoja edes? Olisiko maailma parempi ilman minkäänlaisia ikärajoja? Minun mielestäni ei todellakaan.

   Mietitäänpä vaikka pelien ja elokuvien ikärajasuosituksia. On paljon kauhu- ja räiskintäelokuvia sekä -pelejä, joiden ikärajana on 16 vuotta. Silti monet ala-asteikäiset pelaavat ja katsovat näitä väkivallan huipentumia. Seurauksena tästä voi olla lasten lisääntyvää aggressiivisuutta, rikollisuutta ja jopa huonoa koulumenestystä. Toinen puoli ikärajallisissa elokuvissa on seksuaalisuus, jolla on nykypäivänä erittäin suuri osa kaikessa ympärillämme. Se altistaa lapsen ennenaikaisesti käsittelemään asioita, joista hänen ei vielä tarvitse tietää. Pienet lapset eivät ole vielä valmiita katselemaan tai varsinkaan itse pelaamaan näitä seksin ja väkivallan täyteisiä ohjelmia. Se vääristää heidän kuvaansa maailmasta ja voi saada lapset aikuistumaan aivan liian aikaisin. Ikärajat peleissä, elokuvissa ja tv-ohjelmissa ovat siis asetettu aivan syystäkin, mutta näissä ei kuitenkaan mielestäni ole kuolemanvakavaa vaikka hieman sallittua ikää aiemmin näitä katsoisikin.

   Toinen asia ovat alkoholi- ja tupakkatuotteet. Ikärajana on K-18, mutta silti nykypäivänä näkee jo ala-asteikäisiä tupakoimassa salaa metsässä. Minun mielestäni se on todella hirveää. Lapset eivät vielä ymmärrä sitä mikä on oikeasti vaaraksi heidän terveydelleen, koska eivät ymmärrä mitä kaikkea päihde tuottaa elimistöön. Vaikka yli 15-vuotiaat jo usein tietävätkin päihteiden vaarat, ja käyttö vain lisääntyy, niin ei se ole silti hyvä syy alentaa rajaa. Mitä nuorempana aloitat käytön, sitä aiemmin tulee myös haittavaikutukset. Täysi-ikäisyyteen päästäessä nuoret osaavat myös jo ajatella omilla aivoillaan, haluavatko juuri HE polttaa tai juoda, vai johtuuko se vain sosiaalisesta painostuksesta. Silloin useimmat osaavat jo myös käyttää kohtuudella. On myös näitä ”sankareita” jotka välittävät lapsille päihteitä. Mutta mietihän tilannetta, kun olet ostanut alaikäiselle viinaa, ja hän joutuu esimerkiksi vatsahuuhteluun, tai pahimmassa tapauksessa kuolee yliannostukseen tai onnettomuudessa sinun ostamasi alkoholin vaikutuksen alaisena. Vastuu on aina sillä aikuisella, joka ala-ikäiselle jotain välittää, kyselyistä huolimatta.

   Myös energiajuomiin on tulossa jos ei ole jo tullutkin ikäraja, joka on K-15. Se on hyvä sillä monet lapsetkin litkivät koko ajan energiajuomaa, eivätkä edes tiedä sen haittavaikutuksista. Suositusmäärä on korkeintaan kaksi tölkkiä päivässä, jotkut juovat sitä janoon, monta kertaa päivässä. Energiajuomista on paljon haittavaikutuksia varsinkin ala-asteikäisille, mm. levottomuutta, unettomuutta sekä hampaiden kunnon heikkenemistä. Tämän takia on hyvä että joku muu säätelee heidän energiajuoman ostoaan.

   Mopokortin ikäraja on nykyisin 15-vuotta, kuten myös traktorikortin. Ajokortin puolestaan 18-vuotta. Monet miettivät miksi meillä ajokortti on K-18 vaikka esimerkiksi Amerikassa se on vain K-16. Kuitenkaan Jenkeissä alkoholia saa ostaa vasta 21 täytettyään. Minusta tämä ajokortti asiakin on hyvin mietitty, koska 16-vuotias voisi olla liian nuori autonrattiin. Se voi vaarantaa monen ihmisen hengen. Mopo on periaatteessa turvallisempi näille nuorille, sillä se ei kulje lujaa. Mopoiäksi 15 on myös hyvä ikä. Silloin on jo hieman kypsynyt ajamaan liikenteessä, mutta ei kuitenkaan pääse heti hyppäämään autonrattiin. Näitäkin päätöksiä tehdessä on tutkittu tilastoja ja pohdittu tarkkaan minkä ikäinen on valmis mihinkin, ja samalla turvallinen itselleen ja muille.

   Kaikissa baareissa, bubeissa ja yökerhoissa on ikäraja 18-vuotta tai jopa enemmän. Se on ymmärrettävää koska se liittyy yhteen alkoholilainsäädännön kanssa. Silti monet ala-asteikäiset ovat käyneet baareissa monesti ennen täysi-ikäsyyttä. Mielestäni tämä ei ole niin vakava rike, tai haitaksi kenellekään, sillä lähes aina nämä ala-asteikäiset baarikärpäset ovat 17-vuotiata ja pian täyttämässä 18. Toki kaikkia pitäisi koskea samat säännöt mutta jos menet baariin jonkun toisen passilla, sitä on todella vaikeaa todistaa ettet olisikaan tämä passin osoittama henkilö. On kuitenkin myös kahviloita joihin tulee ikärajat tietyn kellonajan jälkeen. Se on vähän omituista, koska näissä kahviloissa useimmiten juodaan edelleen vain kahvia vielä ikärajan voimaan astumisen jälkeenkin. Toisaalta tällä varmaan estetään teinien turha hengaaminen kahvilassa, vieden maksavien asiakkaiden tilaa. Silti välillä mietityttää, miksi näissä ikäraja ei ole esim. 17-vuotta.

   Ikärajoja on monia, ja useimmilla niillä on hyvä tarkoitus, vaikka se ei aina siltä tuntuisikaan. Uskon että kaikki rajat ovat tarkkaan harkittuja kaikkien osapuolien kannalta, vaikka joitakin niistä ei mielestäni tarvitsekaan noudattaa niin tiukkapipoisesti.

-


2 kommenttia:

  1. Käytät lauseissa hyvin predikaattia. Myös subjekti ja predikaatti löytyvät hyvin samasta lauseesta. Osaat käyttää pilkkua oikeissa kohdissa ja relatiivilauseitakin löytyy hyvin. Teksti on selkeää ja hyvin tehty.

    Noudatat hyvin tehtävänantoa. Esittelet tekstin aiheen hyvin heti alusta alkaen. Kappalejaot ovat selkeitä, joten tekstiä on helppo lukea.

    5 tähteä

    VastaaPoista
  2. Käsittelet ikäraja-aihetta laajasti erilaisten esimerkkien valossa. Tämä on hyvä, sillä se osoittaa, että olet pohtinut aihetta perusteellisesti. Noudatat siis tehtävänantoa.

    Kieli: pilkkuja vielä puuttuu ja muutama yhdyssanavirhe on lipsahtanut mukaan. Toiseksi viimeisessä kappaleessa tarkoitat varmaan alaikäisiä vaikka puhutkin ala-asteikäisistä. Vältä sinä-passiivia, sillä se ei oikein sovi yleiskieliseen esitykseen. ("Mietihän tilannetta, kun olet ostanut--" "Jos menet baariin jonkun toisen --")Pub, ei bub.

    Joitakin sanavalintoja voisi vielä miettiä. Esimerkiksi "turvallinen itselleen" - virkettä muuttaisin muotoon "-- minkä ikäinen osaa käyttäytyä vastuullisesti ja turvallisesti"

    "Toisaalta tällä varmaan estetään teinien turha hengaaminen kahvilassa, vieden maksavien asiakkaiden tilaa. "- virke tarkoittaa nyt sitä, että se, joka estää myös vie tilan. Tarkoitat varmaan sanoa, että "--turha hengaaminen kahvilassa, jotta he eivät vie--"

    Lopun kiteytys on hyvä.

    ***1/2

    VastaaPoista